VORES HISTORIE

Artikel fra Personaleblad for Beirholm 2017.

På en gård ved Mariager Fjord bor et par, der valgte at blive iværksættere for at få mere tid til familielivet. De ser tilbage på mange års knokkelarbejde, men har aldrig fortrudt, selv om langbordet ikke længere er stort nok

Drømmen om selvstændighed er hos nogle drevet af ønsket om at få mere tid sammen med familien ved at kombinere virksomhed og bolig. Men hvad sker der, når forretningsgrundlaget viser sig at være så livskraftigt, at virksomheden vokser for hvert år? Når langbordet med de 16 pladser i køkkenet ikke længere kan rumme både familien med tre børn og medarbejdere. 

Parret Jens Peter og Louise Mikkelsen har grundigt afprøvet muligheden og udviklingen. Deres firma, NDO Supply A/S, blev etableret i 2001 med forsyninger til Grønland, Island og Færøerne som forretningsområde og med kun de to som medarbejdere og køkkenbordet som kontor. Siden er firmaet vokset hvert år, så de nu har over 20 medarbejdere – og pladsen ved langbordet på den tidligere kvæggård med udsigt over de grønne bakker og den blå Mariager Fjord nordøst for Hobro er blevet trang.

Der har aldrig været røde tal på bundlinjen. 

Det store stuehus, som i 2009 blev designet til at rumme både bolig og firmaets administration og salgs afdeling slog ikke længere til. Firmadelen blev derfor flyttet til et af gårdens udhuse som nabo til lager og forsendelsesafdeling.

Undervejs har de knoklet. Jens Peter som sælgeren og Louise som adm. direktør med ansvar for indkøb og spedition. Aftener, weekender og de uger, andre holder ferie. Undervejs lærte Louise at udnytte de fire timers tidsforskel mellem Himmerland og Nuuk til at få noget arbejde fra hånden, når børnene var kommet i seng. På den måde blev kunderne sikret hurtigt tilbud og svar på forespørgsler. 

Er drømmen om selvstændigheden og det tætte familieliv gået i opfyldelse? Svaret er: “Ja, vi er glade og stolte”. Større ord behøves ikke i Himmerland. Øjnene fortæller resten.

Kan i ikke osse lige…

Jens Peter Mikkelsen har været sælger, siden han var 19 år. Han endte som salgschef i et firma, der solgte olie og petrokemiske produkter og drømte om selvstændighed. Han ville gerne til Grønland, men arbejdsgiveren var ikke interesseret. I stedet blev det fritidsarbejde, og sortimentet var de første år primært agenturet på de kemiske produkter, han allerede kendte til bunds.

NDO Supply blev etableret i 2001 Både Jens Peter og Louise havde på det tidspunkt fuldtidsarbejde, men brugte ferier og weekender på opstarten. Efter et par år slog fritiden ikke til, og parret var nødt til at træffe beslutning om, hvad fremtiden skulle bringe. Kunne NDO Supply bære?

-Det var rå canvassing, og jeg havde jo ikke det store udbud i tasken, men hvor jeg kom frem, blev jeg godt modtaget, og ofte endte det med, at kunden sagde: “Nu du alligevel er her… Vi mangler osse, og kan du ikke lige…”. Det gjorde vi så. Vi er jo købmænd og er ikke bange for at hoppe på nye opgaver. Vi finder altid en løsning. Hvis nogen vil købe glutenfri pandekager, er det det, de skal have. Ikke noget, som ligner. 

Sortimentet er i dag uendeligt. Alt kan leveres. Fra blyanter til hele indretninger af skoler og børnehaver og fra gummiged og ATV til møbler, arbejdstøj og alt i fødevarer foruden camp supply, som med helikopter flyves til forskere på indlandsisen. Alle ordrer bliver pakket i containere eller på paller hjemme på gården og afsendt fra Grønlands havnen i Aalborg. Vejr Sæsonen i nogle dele af Nordatlanten og Grønland sætter grænser for transporten. Når de sidste skibe afsejler i begyndelsen af efteråret, skal alle vinterforsyningerne med – og også et udvalg af påskepynt. 

NDO Supply A/S er i dag totalleverandører til grønlandske b2b kunder. Ingen opgaver er for små og ingen udfordringer for store Der bliver sat en ære i gode personlige relationer. Kunden er ikke blot et nummer, og blandt medarbejdere bliver der taget ansvar – også hvis noget ikke går helt efter bogen. Som Jens Peter Mikkelsen siger: “Det er der, man skal bevise sin værdi”.

I december 2016 blev der fra NDO Supply i Valsgaard sendt julekort til 750 nordatlantiske indkøbere og godt 200 aktive leverandører.

Så gik det ikke længere

Louise Mikkelsen er født i Grønland og har HD i afsætning. Som trainee blev hun ansat i et firma, der er specialist i forsyning af Grønland, men endte i indkøbsafdelingen hos Dansk Supermarked, inden NDO Supply blev sat på skinner. Til en start boede familien i Sdr. Onsild lige vest for Hobro. Et lille stråtækt hus, hvor spisebordet var firmaets og familie livets omdrejningspunkt. Siden blev adressen i landsbyen Døstrup; i halvdelen af et lejet hus og stadig med lejet lagerkapacitet. 

-Det kunne jo ikke blive ved med at gå. Vi havde alt for lidt plads- og slet ikke til at udvide medarbejderstaben. Men vi har altid haft den indstilling, at vi ikke køber noget, før vi har penge til at betale. Det blev til tre år i Døstrup. så gik det ikke længere. 

Familien begyndte at kigge efter et andet sted, hvor der både var plads til hjemmeliv og virksomhed. Søgefeltet var indsnævret: Det skulle være på landet og gerne tæt på Mariager Fjord. Muligheden dukkede pludseligt op i 2006, da en kvæggård mellem Valsgaard og fjorden var til salg. 

Jens Peter Mikkelsen skulle rejse til Grønland kl. 6 dagen efter, så købs aftalen blev indgået på bagsiden af en mælkeafregning. Bygningerne blev ryddet og indrettet til det nye formål. 

Siden blev det nye “stuehus” opført og der blev der endelig plads til det antal medarbejdere, som matchede firmaets udvikling.

Det har været en rejse

I 2010 blev NDO Supply aktieselskab og fungerer i dag som driftsselskab med Staverslund Holding A/S som ejer, og med Jens Peter Mikkelsen som bestyrelsesformand.

I Januar 2016 blev der etableret en afdeling i Nuuk, og i 2019 en afdeling i Tórshavn. 

Da Jens Peter Mikkelsen i 2004 var på en af årets sidste salgsture langs kysten, manglede der 300.000 kr. for at omsætningen for første gang kunne passere 10 mio. kr. Det lykkedes, og han ringede lykkelig hjem til Louise.

-Det har været en rejse, og vi har begge siddet i suppedasen. Måske troede vi naivt, at vi skulle arbejde mindre, men sådan blev det ikke. Der er langt fra den første turs salg af 10 liter

rengøringsmiddel til nu, men det har været det hele værd, og vi har fået Grønland i hjertet. Med blot 55.000 indbyggere er det grønlandske marked ikke ubegrænset, men der er plads nok til os, siger Jens Peter Mikkelsen som to gange årligt besøger alle grøndlandske byer og bygder. 

HobroNDO Supply A/S
Skovbovej 34
9500 Hobro
Post@ndosupply.dk
+45 98 54 45 66

NuukNDO Supply A/S
Pukuffik 5, Nuussuaq
3900 Nuuk
Post@ndosupply.gl
+299 381 360

TórshavnNDO Supply A/S
Brekkutún 4
Fo – 188 Hoyvík
bs@ndosupply.fo
+298 919 988